Elmar Mook is de imker van Imkerij De Oase in Ruinen, met bijenkassen door heel Nederland.

BIO, RAUW, KONINGIN MÉT VLEUGELS & BIODIVERSITEIT
• De bijen verzamelen de nectar alleen op plaatsen met ruim voldoende onbespoten bloemen.
• Rauwe honing wordt tijdens en na de oogst niet verhit, maar koudgeslingerd en onbewerkt in potjes afgevuld. Alle waardevolle stoffen, zoals enzymen en stuifmeel, zijn maximaal aanwezig.
• De kasten bestaan uit natuurlijke materialen. Zoals zuivere bio bijenwas voor de raatbouw, in tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
• Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
• Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.
• De honing blijft lang in het bijenvolk zitten. Daardoor hebben de bijen veel tijd om de nectar tot honing te verwerken. Goed rijpe honing bevat weinig water, is dik, stroperig en lang houdbaar.

NEDERLANDSE HONING IS BELANGRIJK
• Omdat lokaal voedsel belangrijk is. Deze honing is voedsel uit je eigen ‘biotoop’.
• Zo min mogelijk voedselkilometers.
• De honing wordt ‘koudverhandeld’ niet eerst in grote vaten verscheept om daarna d.m.v. warmte weer vloeibaar gemaakt en in potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten van honing worden veel van de gezonde inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels, vernietigd.
• Bijen verzamelen naast nectar ook stuifmeel, van zo veel mogelijk verschillende planten. Dit stuifmeel komt in kleine hoeveelheden in de honing terecht. Je zou kunnen zeggen dat Nederlandse honing zo een manier is om gedoseerd te wennen aan het stuifmeel in je eigen omgeving.
• Bijen zijn als bestuivers onmisbaar in onze landbouw en natuur.
• Veel biologische honing wordt geproduceerd in tropisch latijns-amerika. Voor de komst van ons Europeanen kwamen honingbijen hier niet voor. Veel inheemse bestuivende insecten hebben het moeilijk door deze nieuwe concurrentie. Zo draagt het kopen van Nederlandse honing ook bij tot de bescherming van ecosystemen elders!

HOEZO OASE?
Nederland is een groene woestijn aan het worden. In akkers, weilanden en wegbermen bloeit er zelden iets en weinig diersoorten kunnen er in leven. Naast een enkele eigenwijze boer zijn vooral de steden, met hun parken, tuinen en laanbomen, de oases in de woestijn.

Wij reizen als een woestijnherder met de bijen van oase naar oase, waar ze de zeldzame kostbaarheden verzamelen die in de honing te proeven zijn. Daarom De Oase!