HONINGRAAT VAN DE TRAAY

Raathoning is de zuiverste vorm van honing. Het komt rechtstreeks uit de bijenkast en de honing zit nog in de verzegelde raatcellen, volledig door de bijen vervaardigd, 100% natuurzuiver dus. Het kan in zijn geheel worden opgegeten. Als je een stukje honingraat eet blijft er na een tijdje pure bijenwas over. Bij het eten ervan krijg je echter maar een heel klein beetje was binnen, ongeveer 3% van het totale gewicht. Je kunt de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van de onverteerbare vulstoffen is echter wel goed voor je spijs-vertering.

Honingraat smaakt erg lekker…
• door de geitenkaas-salade
• op een broodje brie
• grill 8 doormidden gesneden verse vijgen, meng met ricotta en stukjes honingraat (maak er een complete salade van met waterkers of veldsla)
• bak een appeltaart of cheesecake en maak de taart met stukjes honingraat als topping nog lekkerder

Yummie!

 

 

 



BAARNSCHE HONING

Imker Frank Moens levert aan ons echte Baarnse honing. De nectar is afkomstig van de uitbundig wit bloeiende Acacia in mei en allerlei andere soorten gewassen in Baarn. Voor elk verkocht potje schenken wij €0,50 aan de Baarnse Bijenhoudersvereniging, zij maken deel uit van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Honing is een zoetmaker met een eigen smaak, deze honing is bijvoorbeeld fris zoet.
Probeer eens dit lekkere ‘hartige’ recept uit:

GEGRILDE GROENTE MET HONING, NOTEN & GEITENKAAS
• 1 grote aubergine in plakjes
• 1 grote courgette, in dikke lange plakken
• 1 rode paprika in repen
• 250 gram zachte geitenkaas
• 2 el vloeibare bloemen- of acaciahoning
• 100 gram grof gehakte walnoten
• 1 ui in ringen

Voor de dressing over de groenten
• 2 el olie
• 2 el citroensap
• 1 el verse fijngesneden kruiden, bijvoorbeeld munt of bieslook
• zeezout

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen.
Gril in een grillpan de aubergine, courgette, ui en paprika totdat er mooie bruine grillstrepen ontstaan.
Leg de groenten in een schaal en verdeel de dressing eroverheen.
Verkruimel de kaas en grof gehakte noten over de groenten.
Verdeel als laatste honing naar smaak over de warme geitenkaas.



Elmar Mook is de imker van Imkerij De Oase in Ruinen, met bijenkassen door heel Nederland.

BIO, RAUW, KONINGIN MÉT VLEUGELS & BIODIVERSITEIT
• De bijen verzamelen de nectar alleen op plaatsen met ruim voldoende onbespoten bloemen.
• Rauwe honing wordt tijdens en na de oogst niet verhit, maar koudgeslingerd en onbewerkt in potjes afgevuld. Alle waardevolle stoffen, zoals enzymen en stuifmeel, zijn maximaal aanwezig.
• De kasten bestaan uit natuurlijke materialen. Zoals zuivere bio bijenwas voor de raatbouw, in tegenstelling tot reguliere imkerij kan er zo via de waskringloop geen bestrijdingsmiddelen-residu in de honing terecht komen.
• Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
• Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.
• De honing blijft lang in het bijenvolk zitten. Daardoor hebben de bijen veel tijd om de nectar tot honing te verwerken. Goed rijpe honing bevat weinig water, is dik, stroperig en lang houdbaar.

NEDERLANDSE HONING IS BELANGRIJK
• Omdat lokaal voedsel belangrijk is. Deze honing is voedsel uit je eigen ‘biotoop’.
• Zo min mogelijk voedselkilometers.
• De honing wordt ‘koudverhandeld’ niet eerst in grote vaten verscheept om daarna d.m.v. warmte weer vloeibaar gemaakt en in potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten van honing worden veel van de gezonde inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels, vernietigd.
• Bijen verzamelen naast nectar ook stuifmeel, van zo veel mogelijk verschillende planten. Dit stuifmeel komt in kleine hoeveelheden in de honing terecht. Je zou kunnen zeggen dat Nederlandse honing zo een manier is om gedoseerd te wennen aan het stuifmeel in je eigen omgeving.
• Bijen zijn als bestuivers onmisbaar in onze landbouw en natuur.
• Veel biologische honing wordt geproduceerd in tropisch latijns-amerika. Voor de komst van ons Europeanen kwamen honingbijen hier niet voor. Veel inheemse bestuivende insecten hebben het moeilijk door deze nieuwe concurrentie. Zo draagt het kopen van Nederlandse honing ook bij tot de bescherming van ecosystemen elders!

HOEZO OASE?
Nederland is een groene woestijn aan het worden. In akkers, weilanden en wegbermen bloeit er zelden iets en weinig diersoorten kunnen er in leven. Naast een enkele eigenwijze boer zijn vooral de steden, met hun parken, tuinen en laanbomen, de oases in de woestijn.

Wij reizen als een woestijnherder met de bijen van oase naar oase, waar ze de zeldzame kostbaarheden verzamelen die in de honing te proeven zijn. Daarom De Oase!