Het is rabarbertijd en de Nederlandse rabarber ziet er prachtig uit. Het lekkerste fruit onder de groente zit bomvol vitamines en mineralen. Rauw en zonder toegevoegde suiker bevat 100 gr rabarber 23 kcal. Er zit veel ijzer in deze steelgroente en bevat een hoog gehalte aan vitamine C. Dankzij de vezels wordt uw spijsvertering gestimuleerd.

Hier een recept uit het kookboek Van Het Land van Alma Huisken

RABARBER TOETJE MET HONING

  • 2 el geschilde gemberwortel in superdunne reepjes van 2 cm
  • 200 ml vloeibare honing
  • 1/2 rol speltbiscuit of volkoren tarwebiscuit
  • 1 kg rabarber
  • enkele blaadjes angelica*
  • klontje boter
  • rasp en sap van 1 rode grapefruit
    * alternatief: citroenmelisse of sliertjes gekonfijte citroen

Duw de gemberreepjes diep in de honing en zet 1 nacht weg.
Verwarm de oven op 90ºC.
Doe de biscuitjes in een stevige zak en maak er grof gruis van met een stamper of deegroller.
Verwijder topjes en kontjes van de rabarber en trek harde draden weg. Snijd de stelen in stukje van 2 1/2 cm.
Hak angelica fijn en meng met de rabarber.
Ver een grote, platte ovenschaal in en verdeel de rabarberstukjes over de bodem, begiet met grapefruit sap, bestrooi met de rasp en ook met de biscuitjes.
Sliert de honing met gember erover. Bewaar eventueel een beetje voor later.
Bak 30 – 40 min tot de rababer net zacht is.

Serveren: warm. Lekker met dikke, romige schapenyoghurt of volle geitenkwark en gezoet met extra honing.

Nog meer tips om rabarber te bereiden
– Snij in stukjes, begiet met kokend water en laat 10 minuten staan voor u ze afgiet. Het oxaalzuur in de stengels vermindert hiermee aanzienlijk.
– Krijtpoeder toevoegen helpt eveneens, alleen het maakt de spattende rood/paarse kleur een beetje grauw.
– Kook wat blaadjes angelica (engelwortel) mee. Angelica maakt de smaak elegant en vermindert de noodzaak rabarber zwaar te zoeten.
– Of koken met 2 appels in blokjes erbij, maakt het ook wat zoeter.



Zuurkool is het hele jaar door heerlijk! In de lente kunt u onze Kramer zuurkool uit het vat heel goed ‘rauw’ eten in bijvoorbeeld een Poké Bowl (zie recept hieronder) of vul uw wrap extra goed met een aantal lepels zuurkool.

Zuurkool uit het vat van Kramer is gefermenteerd en níet gepasteuriseerd, u kunt het zo uit het vat eten of koken voor een stamppot. Door het fermentatieproces is het niet echt rauw, het is licht verteerbaar, bevat weinig calorieën en is rijk aan vitaminen en vezels. Het bevat 2,5 gram vezels per 18 kilocalorieën (100 gram). Meng een beetje honing door de zuurkool als u de smaak iets minder zuur wenst te maken.

POKÉ BOWL MET ZUURKOOL • voor 2 personen
• 300 gr zuurkool • 200 gr gekookte quinoa • 2 zalm filets • 2 el tamari • 2 kleine sjalotten • 1 avocado • 1 potje edamame bonen • handvol gehakte koriander of dille • handvol Nori, geroosterd en in dunne reepjes gesneden • 2 el geroosterde sesamzaden • paar tl van gepekelde gember (optioneel) • paar tl fijngesneden chili (optioneel)

Rasp de sjalotten en meng met de tamari. Marineer hierin de zalm voor 5 minuten. Verdeel de zuurkool en quinoa over 2 grote kommen. En leg aan één kant van de kommen de zalm hier overheen. Schil de avocado en snij deze in dunne plakjes. Leg deze aan een andere kant of in het midden. Strooi de boontjes erover, net als de gehakte kruiden, de geroosterde Nori reepjes en het sesamzaad. U kunt gepekelde gember en chili toevoegen desgewenst. Of in losse schaaltjes erbij zetten om zelf te pakken tijdens het eten.

De dressing
2 el tahini • 2 el sesamolie • 2 tl miso pasta • 2 tl honing • 4 el (gekookt) water
Voeg alle ingrediënten samen en maal fijn in een blender, bewaar in een flesje, klaar voor de Poké Bowl.

Lekker Extraatje: Gepekelde Chili Komkommer
• 1 grote komkommer • 8 el appelazijn • paar korreltjes Himalaya zout • 4 chili flakes
Halveer de komkommer en snij beide helften zo dun mogelijk in plakjes, gebruik een mandoline als u deze heeft. Doe de plakjes in een grote kom en voeg de andere ingrediënten toe, laat een nacht marineren. Gebruik als topping in het Poké Bowl gerecht of bij een andere salade of visgerecht.

Kijk in de SmaakMaker van dit seizoen voor nog meer Poké Bowl recepten!


De zilte aardappel van Marc. Foods is romig, puur en 100% biologisch. Het is een tafelaardappel met een vaste structuur, die gewassen in de schil wordt gekookt. U kunt ze ook prima bakken in de oven of koekenpan. De smaak is herkenbaar, maar toch verrassend anders. De zilte aardappels worden geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en bemest met eetbaar zeewier, dat rijk is aan mineralen en de aardappel voorziet van belangrijke voedingsstoffen, zoals jodium, magnesium, fosfor, zink, antioxidanten en de vitaminen A, C, E, en K. Beschikbaar van augustus t/m april.

In het maandblad Down to Earth stond een mooi interview met Marc van Rijsselberghe, de zilte aardappelteler uit Texel, over zijn missie. Deze willen we graag met u delen:

Down to Earth, februari 2017 • Mensen | De Activist
Naam: Marc van Rijsselberghe
Leeftijd: 61 jaar
Beroep: boer
Missie: met zilte landbouw de hongersnood te lijf

Wat is er zo bijzonder aan jullie aardappels?
Dat we ze telen op de zilte grond van Texel en bemesten met zeewier. We zijn er in Nederland altijd vanuit gegaan dat aardappels niet kunnen overleven in zout water. Als Texelse boer, simpel van geest, dacht ik bij mezelf: zou dat wel zo wezen? Dus heb ik voor twee miljoen een testlocatie gebouwd en ben het gaan proberen. En inderdaad, het grootste gedeelte van de aardappels kan slecht tegen zout. Maar een klein gedeelte kan er juist goed tegen, en wordt er zelfs lekkerder en gezonder van.

Waarom is dit zo’n grote doorbraak?
Er is op de wereld ruim 1,5 miljard hectare aan brakke grond. Als mensen daar groente kunnen verbouwen, betekent dat niks minder dan dat ze weer te eten hebben.

Dus jullie willen vanuit Texel een einde aan de honger maken?
Ja, daar hebben we speciaal een stichting voor opgericht. We hebben op dit moment projecten in Pakistan en Bangladesh, en gaan nu ook in Afrika aan de gang. We hebben vanuit 52 landen verzoek om hulp gekregen. We geven ook advies over bemesting, waterbeheer, teeltbeleid en marktbeleid. Die kennis hebben we hier allemaal in huis.

Zijn meer gewassen geschikt voor zilte grond?
Dat zijn we aan het onderzoeken. We hebben nu 700 planten getest. Van aardbeien tot broccoli, van sla tot tomaten. Ik denk dat zo’n 20 procent van de planten een kans heeft, waarvan misschien 5 procent een topper kan worden. Op dit moment hebben we al voor 300 miljoen hectare brakke grond geschikte rassen gevonden.

Meer over de Zilte Revolutie



YACÓN (Smallanthus sonchifolius)

De gezonde Zonnewortel uit de Andes die bij ons in het schap ligt komt rechtstreeks uit het Limburgse Neer van biologische tuinderij ‘de Waog’. Andere benamingen voor deze knol  zijn ‘Grondappel’, ‘Apple of the Earth’ en ‘Diabetes-Kartoffel’. De Yacón is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. De oude Inca’s waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak van de Yacón én van het positieve effect dat de knol op hun gezondheid had. Sindsdien is de Yacón in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen.

Deze knol kan rauw in blokjes gesneden door de salade of dunne plakjes op een boterham met kaas, en heeft een aantal voordelige eigenschappen:
• Frisse zoete smaak
• Toepasbaar in veel gerechten
• Rijk is aan kalium en antioxidanten
• Lang te bewaren
• Weinig calorieën
• Uitstekend alternatief als zoetstof
• Bevordert een goede spijsvertering
• Boost voor het afweersysteem

Smaak
De smaak van de verse rauwe knol varieert van appel en meloen tot peer. Wie de siroop van Yacón proeft, ervaart een mix van stroop en karamel, gecombineerd met een melange van hars en bloemen. De natuurlijke smaakstof inuline geeft de ‘Grondappel’ zijn zachte en mild zoete smaak.

Bevordert de gezondheid
De Yacón heeft een zeer lage waarde op de glycemische index. Dit betekent dat de natuurlijke suikers in de knol alleen langzaam en gelijkmatig in het spijsverteringsstelsel worden opgenomen en langer een vol gevoel geven. De Grondappel bezit daarnaast maar weinig calorieën; is daarmee bijzonder geschikt als zoetmiddel en dus een gezond alternatief voor alle dik- en ziekmakende geraffineerde en kunstmatige zoetstoffen.
Let wel, een hoge consumptie van Yacón kan – net als z’n broertje Aardpeer – winderigheid veroorzaken. Bij verhitting van de knol worden de suikers omgezet in een langere vorm, wat ten koste kan gaan van de positieve eigenschappen.

Verder heeft de Yacón een prebiotische werking op het lichaam. Dit houdt in dat het eten van de zonnewortel de gezonde bacteriegroei stimuleert en de schadelijke en toxische ontwikkeling van bacteriën in onze darmen afremt. De Yacón betekent een boost voor ons afweersysteem. Diverse onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat Yacón een positieve invloed heeft op ons algehele spijsverteringssysteem en bijzonder rijk is aan kalium en antioxidanten.

Rauw, gegaard, gedroogd, poeder, siroop, thee
Yacón is uiterst geschikt om er rauwe snacks mee te maken of te verwerken in een frisse zomersalade vanwege de lekkere ‘bite’. De Yacón-knol kan lang (vorstvrij) bewaard worden. De smaak en frisheid blijven behouden.

Door de knol te bakken, frituren of stoven wordt de smaak nóg zoeter. Zo kan in allerlei appelgebak de appel vervangen worden door Yacón, en zonder verdere toevoeging van suiker ontstaat er een heerlijk caloriearm gebak. Ook leent de knol zich goed om er Chips van te maken en in een zuurkool-ovenschotel kan het prima de stukjes ananas vervangen.

Yacón-siroop is heerlijk op wafels, poffertjes en pannenkoeken en ook verrukkelijk als zoetmiddel in smoothies en shakes. Ook is het in de keuken te gebruiken als vervanger van suiker in allerlei soorten toetjes, taarten en cakes en in uw zuivelontbijt.

Yacón wordt slechts in zeer beperkte mate in Europa gekweekt. U heeft dus een vrij uniek, erg gezond en lekker product in handen. Bovendien van biologische teelt (Skal 006641 / NL-bio-01)


Plantkundige bijzonderheid

De Yacón produceert 2 typen knollen; De kleine broed(moeder)knol voor de vermeerdering en de eetknol voor de consumptie. Dit is zeer uniek in de plantenwereld. De plant groeit zeer goed onder Noord-Europese omstandigheden en is een weldaad voor iedere tuin. De plant vergt nauwelijks tot geen onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort.


UIEN, SAMEN STAAN WE STERK
Ard van Gaalen, Arian de Jong en Pieter Hugo Visser ontmoetten elkaar in 1999 bij een lezing over biologische landbouw. Door het inspirerende verhaal, besloten ze om te schakelen naar biologische landbouw en een samenwerking aan te gaan. Het bedrijf BioStee ligt in de Hoeksche Waard, waar op drie locaties in de vruchtbare jonge zeeklei onder andere onze uien geteeld worden. Er wordt in eigen beheer gesorteerd, gewassen en verpakt.