SPECULAAS BAKKEN MET AMANDELSPIJS
U heeft zelfrijzend bakmeel nodig voor uw zelfgemaakte speculaasdeeg. En voor de amandelspijs-vulling gebruikt u lekker makkelijk amandelmeel. Hieronder vindt u het recept!

Demeter Zelfrijzend Bakmeel is gemaakt van de hele graankorrel en op molenstenen gemalen tot meel. De kiem zit nog in het meel waardoor de smaak beter wordt. Het graan komt uit de biologisch dynamische landbouw. In deze landbouw is graan één van de belangrijkste gewassen, omdat het stro dat na het dorsen overblijft weer gebruikt kan worden voor een heerlijk bed voor de koeien, varkens en kippen. In de stal vermengt het zich met de mest van het vee. De mest wordt weer uitgereden over het land. Door deze bemesting zijn bd-graanvelden een gezonde plek voor vogels, vlinders en wilde dieren die er voedsel en bescherming vinden.

Wat is zelfrijzend bakmeel?
De ingrediënten biologisch dynamische Demeter tarwebloem, bakpoeder (bio druivensap concentraat extract, bio maïszetmeel en natriumbicarbonaat) en zouten maken samen zelfrijzend bakmeel. Simpel gezegd: kant-en-klare mengeling van bloem en bakpoeder.

Bakpoeder is een rijsmiddel en zorgt ervoor dat er in het kleine gasbelletjes ontstaan, hiermee worden lichtere en zachtere gebakken producten gemaakt. Zelfrijzend meel wordt voorgemengd verkocht met een rijsmiddel zoals bakpoeder. De toegevoegde ingrediënten zijn gelijkmatig verdeeld over de bloem, die helpt om een consistente en gelijke stijging van de gebakken goederen te verkrijgen. U kunt zelfrijzend bakmeel ook heel goed zelf maken, maar bij de kant-en-klare weet u dus zeker dat het goed gemixt is met het bloem.

Dit heeft u nodig om zelf zelfrijzend bakmeel te maken:

• 1 kopje (100 g) bloem
• 1 tot 2 theelepel(s) (3-6 g) bakpoeder
• een snufje tot ½ theelepel (1 g of minder) zout

GEVULDE SPECULAAS MET AMANDELSPIJS
Ingrediënten voor de speculaas:
200 gram zelfrijzend bakmeel • 125 gram lichte en donkere basterdsuiker • 2 el speculaaskruiden • 150 gram kokosolie • 2 el melk • 3 eieren • sinaasappelrasp van 1 sinaasappel • bloem om te bestuiven • handje amandelen • mespunt zout

Voor de vulling (500 gram amandelspijs): 250 gram amandelmeel  • 250 gram fijne kristalsuiker • schil van 1 kleine citroen, geraspt • beetje water • eidooier • hele of halve amandelen ter versiering

Eerst de speculaas. Zeef de bakmeel boven een kom.
Kneed de kokosolie met de suiker, zout en speculaaskruiden door elkaar.
Voeg beide mengsels samen, voeg 2 geklopte eieren en melk toe.
Was uw handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg tot een soepele bal.
Pak het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.

Maak ondertussen de amandelspijs.
Mix het amandelmeel en de suiker tot een zeer fijne poeder-consistentie.
Voeg de citroenrasp en wat water toe tot u een gladde maar stevige pasta hebt, niet te nat en niet te droog.
Wikkel het in folie en leg het in de koelkast. De spijs moet namelijk een beetje ‘rijpen’, suiker en amandelmeel moeten zich goed vermengen.
Kneed net voor bereiding de eidooier erdoor.

In Heel Holland Bakt werd de speculaas versierd met gekonfijte sinaasappel, ook lekker!

En dan maakt u van het deeg en de spijs gevulde speculaas.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem.
Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken.
Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm.
Leg 1 lap op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen of een pannenkoekmes. Leg de tweede deegplak erop.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei.
Druk de (halve) amandelen in het deeg als versiering.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden.
Haal de plaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

 FLAMMKUCHEN UIT DE HOLLANDSE OVEN

Met bloem, gedroogde gist, olie, zout en warm water maakt u heel simpel de bodem voor Flammkuchen. Gebruik als bloem bijvoorbeeld de Demeter Speltbloem, met het molentje op het pak.

Wat is Spelt?
Spelt is een graansoort, een variant op het tarweras.” De vier hoofdgroepen van deze ‘familie’ zijn tarwe, spelt, emmer en eenkorn. Spelt wordt volgens Wikipedia beschouwd als een primitievere variant van de gewone tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan.

 

BASISRECEPT VOOR FLAMMKUCHEN BODEM
200 gr bloem • 2 gr gedroogde gist • 20 ml olie • mespunt zout • 100 ml lauwwarm water

Meng de bloem met de gist.
Meng in een ruime kom het wate rmet de olie en het zout.
Meng de bloem deel voor deel door het watermengsel en kneed het deeg 10 minuten.
Leg het deeg afgedekt 20 – 30 minuten op een koele plaats.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak zo dun mogelijk uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg de vulling op het deeg en bak de Flammkuchen in 5 – 6 minuten goudbruin en knapperig.
Laat voor serveren 5 minuten afkoelen.

Tip: Maak meer deeg en bewaar in porties in de vriezer

In de SmaakMakend van deze herfst vindt u een recept voor Hartige en Zoete Flammkuchen.BANANENMEEL VAN DE NIEUWE BAND
Het meel wordt gemaakt van biologische Cavandish-bananen uit Noord-Peru. De boeren verbouwen bananen in combinatie met cacao, zodat ze het hele jaar door inkomen hebben. De bananen worden rijp geoogst, met de hand gepeld en geschoond, zongedroogd en daarna vermalen tot meel. De Nieuwe Band bakte er zelf pannenkoeken mee, hieronder hun ervaring en recept.

PANNENKOEKEN VAN BANANENMEEL voor 6 – 8 pannenkoeken in 20 min
100 gr bananenmeel • 2-3 eieren • 250 ml melk • snufje zout

Het is superlekker door yoghurt, pap of smoothies, maar je kunt er ook van alles van bakken. Wij hebben het bananenmeel uitgeprobeerd en er pannenkoekjes mee gemaakt. Met soepele, zachte pannenkoekjes als resultaat, die heel licht naar banaan en ietwat zoet smaakten. Lekker om als (power)ontbijt te eten en dan vol energie de dag mee te beginnen! De pannenkoekjes zijn vol van smaak, verder heeft het eigenlijk geen enkel zoetmiddel of andere toevoeging nodig.

Bereiding
Meng het bananenmeel met de melk of melkvervanger (rijstmelk is een aanrader!), de eieren en een snufje zout. Klop het tot een luchtig beslag en bak in een beetje olie en roomboter.

Tip: Maak kleine pannenkoekjes, dat past goed bij de luchtige textuur en serveer met bijvoorbeeld blauwe bessen of aardbeien. Eet smakelijk!