FLAMMKUCHEN UIT DE HOLLANDSE OVEN

Met bloem, gedroogde gist, olie, zout en warm water maakt u heel simpel de bodem voor Flammkuchen. Gebruik als bloem bijvoorbeeld de Demeter Speltbloem, met het molentje op het pak.

Speltmeel is gemaakt van de hele graankorrel en op molenstenen gemalen. Daarna is het gezeefd tot bloem. De kiem zit nog in de bloem waardoor de smaak beter wordt. Demeter Speltbloem komt uit de biologisch dynamische landbouw. In deze landbouw is graan één van de belangrijkste gewassen, omdat het stro dat na het dorsen overblijft weer gebruikt kan worden voor een heerlijk bed voor de koeien, varkens en kippen. In de stal vermengt het zich met de mest van het vee. De mest wordt weer uitgereden over het land. Door deze bemesting zijn bd-graanvelden een gezonde plek voor vogels, vlinders en wilde dieren die er voedsel en bescherming vinden.

Wat is Spelt?
Spelt is een graansoort, een variant op het tarweras.” De vier hoofdgroepen van deze ‘familie’ zijn tarwe, spelt, emmer en eenkorn. Spelt wordt volgens Wikipedia beschouwd als een primitievere variant van de gewone tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan.

 

BASISRECEPT VOOR FLAMMKUCHEN BODEM
200 gr bloem • 2 gr gedroogde gist • 20 ml olie • mespunt zout • 100 ml lauwwarm water

Meng de bloem met de gist.
Meng in een ruime kom het wate rmet de olie en het zout.
Meng de bloem deel voor deel door het watermengsel en kneed het deeg 10 minuten.
Leg het deeg afgedekt 20 – 30 minuten op een koele plaats.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak zo dun mogelijk uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg de vulling op het deeg en bak de Flammkuchen in 5 – 6 minuten goudbruin en knapperig.
Laat voor serveren 5 minuten afkoelen.

Tip: Maak meer deeg en bewaar in porties in de vriezer

In de SmaakMakend van deze herfst vindt u een recept voor Hartige en Zoete Flammkuchen.BANANENMEEL VAN DE NIEUWE BAND
Het meel wordt gemaakt van biologische Cavandish-bananen uit Noord-Peru. De boeren verbouwen bananen in combinatie met cacao, zodat ze het hele jaar door inkomen hebben. De bananen worden rijp geoogst, met de hand gepeld en geschoond, zongedroogd en daarna vermalen tot meel. De Nieuwe Band bakte er zelf pannenkoeken mee, hieronder hun ervaring en recept.

PANNENKOEKEN VAN BANANENMEEL voor 6 – 8 pannenkoeken in 20 min
100 gr bananenmeel • 2-3 eieren • 250 ml melk • snufje zout

Het is superlekker door yoghurt, pap of smoothies, maar je kunt er ook van alles van bakken. Wij hebben het bananenmeel uitgeprobeerd en er pannenkoekjes mee gemaakt. Met soepele, zachte pannenkoekjes als resultaat, die heel licht naar banaan en ietwat zoet smaakten. Lekker om als (power)ontbijt te eten en dan vol energie de dag mee te beginnen! De pannenkoekjes zijn vol van smaak, verder heeft het eigenlijk geen enkel zoetmiddel of andere toevoeging nodig.

Bereiding
Meng het bananenmeel met de melk of melkvervanger (rijstmelk is een aanrader!), de eieren en een snufje zout. Klop het tot een luchtig beslag en bak in een beetje olie en roomboter.

Tip: Maak kleine pannenkoekjes, dat past goed bij de luchtige textuur en serveer met bijvoorbeeld blauwe bessen of aardbeien. Eet smakelijk!