BITTERE SINAASAPPEL MARMELADE • VOOR CIRCA 7 JAMPOTTEN

• 1 kg bittere sinaasappels
• sap van 2 citroenen
• 800 gram suiker

Bereiding
Kook de sinaasappels (met schil!) in ruim water met het deksel op de pan op een laag vuur gedurende 2 tot 2 ½ uur. De schil moet goed zacht worden. Laat de vruchten in het kookvocht afkoelen.

Neem de sinaasappels uit het kookvocht (bewaar het vocht). Halveer de vruchten en schep met een lepel het vruchtvlees en de pitten eruit. Schraap voorzichtig ook wat van het zachte witte laagje van de schil af. Doe dit alles samen met het vruchtvlees en de pitten in een steelpan, voeg 3 dl water toe, breng aan de kook en laat alles in een gesloten pan op laag vuur 7-8 minuten koken.

Giet de inhoud van de steelpan door een fijnmazige zeef in een hoge kom. Druk vocht en vruchtvlees met de bolle kant van een houten lepel geduldig door de zeef tot alleen nog pitten en taaie vezels resteren; schraap de onderkant van de zeef regelmatig af en voeg dit toe bij het vocht in de kom.

Snijd de de lege sinaasappelhelften dunne of flinterdunne reepjes (wat uzelf lekker lijkt).

Weeg het vocht in de hoge kom samen met de fijngesneden schilletjes en voeg zoveel van het achtergehouden kookvocht van de sinaasappels toe tot een totaalgewicht van 1350 gram.

Doe dit over in een ruime, niet al te hoge pan en voeg het citroensap en de suiker toe.
Breng dit al roerend aan de kook op een hoog vuur zodat de suiker snel smelt.
Draai, zodra de massa goed kookt, het vuur halfhoog en kook de marmelade al roerend gedurende precies 15 minuten; afschuimen is niet nodig zolang er maar constant wordt geroerd.

Vul uw uitgekookte jampotten (deksels ook meekoken) met de hete marmelade.
Sluit de potten na het vullen meteen af en zet ze 10 minuten op hun kop om eventuele achtergebleven bacteriën op het deksel te doden.

Uw stoere ‘sjem’ is klaar. De Engelsen eten het graag op een toasted boterham bij hun ochtendthee, maar op een croissantje met sesamzaadjes smaakt het ook heerlijk!

recept: Florine Boucher