NATYRA APPELS UIT NEDERLAND

De smaak is zoetzuur, de structuur stevig en knapperig. Ze doen ons denken aan de Wellant en dat is zeker een compliment.

BOOMGAARD TER LINDE
Onze Natyra appels komen van Boomgaard Ter Linde, een biologisch-dynamisch werkend fruitbedrijf in het Zeeuwse Oostkapelle. Piet Korstanje en Heleen van Elsacker telen daar op ruim 17 hectare vooral appels en peren.

In de boomgaard groeien veel appel- en perenrassen: Colina, Alkmene, Topaz en Elstar, Conférence en Gieser Wildeman. Om de wind te breken, zijn rondom de boomgaard hagen geplant, afgewisseld met struiken als kornoelje, egelantier, sleedoorn en hazelaar. Dit verbetert het microklimaat in de boomgaard en biedt ruimte aan nuttige insecten als zweefvliegen, sluipwespen, roofwantsen en oorwormen. Ook zijn rozen, vaste planten en kruiden aangeplant tussen de bomen en de grasstroken groeien wat langer door om klaver de kans te geven in bloei te komen. Al deze maatregelen maken de boomgaard gevarieerder en zorgen er voor dat schadelijke insecten minder snel tot een plaag uitgroeien.

Vlakbij het erf staat een bijenstal. Daar worden de bijen naar hun aard verzorgd. De bijenvolken bouwen bijvoorbeeld zelf hun raat. Vanzelfsprekend hebben ze tijdens de fruitbloei van half april tot half mei een drukke tijd.

De basis voor de bemesting van de boomgaard vormt de stalmest van Boerderij Ter Linde. Deze mest verteert tot compost en wordt in het najaar of vroege voorjaar onder de bomen uitgereden. Waar nodig wordt dit aangevuld met kippenmest. Van november tot april wordt er gesnoeid en vanaf het vroege voorjaar wordt er onder de bomen geschoffeld. Na de bloesemtijd wordt het teveel aan vruchtjes met de hand weggenomen. Dit uitdunnen in juni en juli zorgt ervoor dat de vruchten goed kunnen uitgroeien. Bovendien ontlast het de boom, zodat deze ook weer bloemknoppen voor volgend jaar aanlegt. Dan is de boomgaard klaar om vrucht te gaan dragen.

Al het fruit van Boomgaard Ter Linde wordt op eigen bedrijf gekoeld en gesorteerd. Direct na de oogst. Tot in mei van het volgende jaar wordt er wekelijks gesorteerd om de bestellingen voor de groothandels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Scandinavië gereed te maken.

APPEL TARTE TATIN voor 4 personen in 60 min
6-8 Natyra appels • 100-150 gr acaciahoning • 100 gr grasboter in plakjes • 5 plakjes bladerdeeg

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de appels en snij ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snij ze in aan de bovenkant.
Beboter de bodem van een ovenschaal en bekleed hem met bakpapier.
Lepel de acaciahoning in de schaal en verdeel hierin de plakjes grasboter.
Leg de appelparten met de bolle kant naar beneden in de ovenschaal.
Leg de plakjes bladerdeeg tegen elkaar aan en maak er een grote lap van die 1 cm groter is dan de ovenschaal. Leg het deeg op de appels en stop de randen in.
Bak de Tarte Tatin in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 min gaar.
Laat de taart na het bakken iets afkoelen en keer hem voor serveren om op een schaal of bord. Garneer met een blaadje munt. Lekker met een bolletje room- of notenijs.

Wijntip
Bassac Muscat Moelleux Petit

Voedingswaarden per persoon
2761 kilojoules / 660 kilocalorieën
4 gram eiwit
44 gram vet
62 gram koolhydraten

Een recept uit het boek “Gerechten van de Heerlijkheid’ van Djon Okkerse en Catharine barones van Verschuer-van Sminia.