CHAYOTE, HET ZUSJE VAN MELOEN, KOMKOMMER & COURGETTE
Chayote is een peervormige, gif-groene vrucht met diepe rimpels en in ons geval stekels. Ze behoren tot de Cucurbitaceae-familie, oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar nu ook in Azië populair. De vrucht wordt onrijp geplukt en gegeten, heeft een knapperige textuur en is qua smaak een combi van meloen en komkommer. De chayote wordt vast een hit bij uw (klein)kinderen!

Hoe te gebruiken?
Lekker in lichte soepjes, gewoon in blokjes snijden een paar minuutjes meekoken.
Rauw door salades kan ook. Of in smalle reepjes door een roerbakgerecht.
De stekelige schil kun je niet eten, maar de pit kunt u eventueel wel eten.
In de koelkast nog een week of soms twee te bewaren, maar als je een kelder hebt is dat beter.

RECEPT VAN  YO-KAW PAT, FOOD BLOGGER VAN VOGUE NEDERLAND
Ingemaakte chayote
1 chayote, geschild en in blokjes gesneden • 1/2 witte ui, grof gesneden • 1 chilipeper, in ringetjes gesneden • 1 cup lichte sojasaus • 1 cup heldere azijn • 3/4 cup suiker • (optioneel) 1/4 cup Soju (koreaanse jenever)

De ingemaakte Chayote moet minimaal 2 dagen staan, dus begin op tijd.
• Doe de soja, soju, azijn en suiker in een steelpan en breng aan de kook.
• Doe ondertussen je ui, Chayote en chilli in een glazen pot.
• Zet je vuur uit en giet het kokende mengsel over de groenten heen.
• Laat volledig afkoelen zonder deksel.
• Plaats in de ijskast voor 2 dagen met de deksel erop.

Lekker bij bruine rijst en pompoen!



NICE FRUITIJSJES OP EEN STOKJE
Nina, bedenker en oprichter van NICE, vindt framboos, appel, watermeloen en bosbessen al zo lekker van zich zelf smaken dat ze er niet veel aan toe heeft gevoegd. Enkel water of sap, want het is een waterijsje op een stokje. De rietsuiker of honing voor de zoete tint. Gecombineerd met kruiden of thee spat de frisse smaak ervan af.

HOE MAKEN ZE DE IJSJES; HET BEGINT ALLEMAAL MET HET FRUIT
1) De fruitplantjes zijn biologisch en worden ook zo verzorgd, dus geen chemische pesticiden wat fijn is voor plant, bodem en insecten.
2) Telers plukken het fruit pas als het echt rijp en sappig is.
3) NICE koopt het fruit in.
4) Fruit pureren, suiker of honing erbij, kraanwater, citroen of een kruid, en mixen maar.
5) Proeven. Lekker?
6) In de vormpjes, stokjes erin…
7) Bevriezen en klaar!

ONZE SMAKEN

APPEL + CITROEN
De NICE special 2017!
Gemaakt van koudgeperste Nederlandse Elstar appels uit de Flevopolder.

Ingrediënten 68% koudgeperst appelsap*, 7%vers geperst citroensap, rietsuiker*, water en verse munt. * biologisch
54 kcal per 70 ml

FRAMBOOS + HIBISCUS
Gedroogde hibiscusbloemen worden geweekt en gezeefd. Dit felroze hibiscuswater wordt gemixt met frambozen en een beetje rietsuiker. Na het mixen, worden de pitjes eruit gezeefd en gaan de ijsjes in de vriezer. Een volwassen ijsje; intens met een tikje zuur.
59 kcal per 70 ml

BOSBES + EARL GREY
Drie verschillende rassen bosbes voor de perfecte mix van zoet, zuur en volle smaak. Gezoet met honing.
Ingrediënten 45% bosbes*, vers geperst sinaasappelsap*, witte druivensap*, earl grey thee*, honing*, citroensap*. * biologisch
62 kcal per 70 ml

WATERMELOEN + MUNT
Sappige watermeloen, verst geperst limoensap en een beetje verse munt: zomer op een stokje!
Ingrediënten 76% watermeloen*, water, rietsuiker*, vers geperst limoensap*, verse munt*. * biologisch
50 kcal per 70 ml

1 VRAAG VOOR NINA
HOE BEHOUD JE JE IDEALEN ALS JE GROEIT?
“Meestal wordt het product anoniemer als bedrijven groter worden; wij willen de transparantie juist vergroten. Voor ons Blauwe Bosbes ijes en Frisse Peer ijsje zijn we op zoek gegaan naar Nederlandse telers. Bij ons staan ingrediënten niet in kleine lettertjes maar juist groot op de verpakking.”