ROTPOT • DOE-HET-ZELF FERMENTATIE KIT

Vanaf 17 september geeft Annemieke Geerts van Mijn Hollandse Keuken de workshops “Groente fermenteren” en “Zuivel fermenteren”, hier in de winkel. U vindt hier meer informatie en u kunt zich al opgeven!

Maak thuis de lekkerste, verse zuurkool en kimchi in een super mooie pot.
In de Weckpot met kool laat u gisten en bacteriën ontstaan die de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Tijdens dit fermentatieproces, ‘edele rotting’, komt er gas vrij, daarom zit er in het pakket een waterslot zodat het gas veilig kan ontsnappen. Zo komt er niet te veel druk op de pot te staan. En op deze manier vormt het water letterlijk een slot tegen zuurstof van buitenaf waardoor de kool niet bederft.

In de RotPot doe-het-zelf-kit zit, naast een Weckpot en waterslot, twee deksels en een kruidenmix. U hoeft enkel nog verse kool toe te voegen.

We hebben 3 krautmixen voor zuurkool en een mix voor kimchi.
Deze kunt u ook los kopen en blijven experimenteren.

Verrassende kruiden
Zeezout, jeneverbes, mosterdzaad, zwarte peper, laurier.

 

 

 

Zachte kruiden
Zout, sumac, sesam, oregano en tijm
Een milde Oosterse kruiding waarmee u alle kanten op kunt. De zuurkool is bijvoorbeeld heerlijk als topping bij een granenschotel of falafel.

 

 

Spannende kruiden
Zout, venkelzaad, kruidnagel, rode peper, kardemom, kaneel.
Een verwarmende krautmix die ook heel lekker is met rode kool.

 

 

Kimchimix
Peperpoeder, suiker, gember en knoflook
Een kant-en-klare mix van kruiden om kimchi mee te kruiden. In het Rot Pot pakket zit naast de pot, waterslot, 2 deksels en de kruidenmix, ook nog zout, sojasaus en handschoentjes voro tijdens de bereiding. U hoeft alleen nog verse groenten toe te voegen.

 

 

Hoe werkt de RotPot?
Volg de instructies op de doos en maak in tien stappen uw eigen gefermenteerde groenten.
Op de website van Keukenboeren, de makers van RotPot, staan deze stappen ook uitgelegd.
Fermenteren is een langzaam, maar toch spannend proces. Als u dit voor het eerst gaat doen, heeft u wellicht nog wat vragen. Gelukkig vindt u ook op de site van Keukenboeren de antwoorden!
Klik hier als u meer wilt leren en experimenteren.

Of vraag in de winkel naar het boek Fermenteren, het meest complete handboek. Kijken we samen naar goede tips & tricks.

Gelukt? Serveer de zuurkool als rauwkostsalade, topping bij een stukje vlees of in een lekkere stamppot. Daarna gebruikt u de RotPot voor uw volgende experiment. U kunt de RotPot ook gebruiken om andere groentes te fermenteren. Probeer het eens met rode kool of wortels.

 

 BIJENHUIS

Europa telt naast de gedomesticeerde honingbij vele honderden andere bijensoorten. Deze zelden stekende bijen helpen de bloemen en planten in uw tuin, op het land en in de vrije natuur te bevruchten. Door de achteruit gang in flora, steeds minder biodiversiteit en nestgelegenheden worden vele soorten bedreigd. Dit bijenhuis biedt een uitstekende nestje voor verschillende soorten bijen.

Een vrouwtjesbij maakt in de holle bamboestok verschillende cellen met daarin een eitje en wat pollen en nectar voor de larf. Hang dit bijenhuis op een zonnige op het zuiden gerichte plek voor de ideale bijenwoning.

Op 21 en 22 april was de Nationale Bijentelling. 4340 Mensen hebben in hun achtertuin bijen, hommels en zweefvliegen geteld. Er zijn 44.302 bijen gespot. Hier de top 10 van de meest gespotte bijen in Nederland:

  1. Honingbij 15.531 x
  2. Rosse Metselbij 6.575 x
  3. Aardhommel 3.135 x
  4. Meidoornzandbij 2.579 x
  5. Vosje 2.171 x
  6. Akkerhommel 2.085 x
  7. Tuinhommel 2.064 x
  8. Boomhommel 2.024 x
  9. Sachembij 1.969 x
  10. Bijvlieg 1.930 x

Klinkt als veel? Toch gaan de aantallen en soorten achteruit. Help de insecten door uw tuin bloemrijk en divers in soorten te maken, die verschillende momenten van het jaar bloeien. Laat rommelige hoekjes lekker rommelig en hang een bijenhuisje op!KOOP DE ECO RESPEKT DRINKFLES
EN STEUN DE AMANPRANA ACTIE ‘RED DE ZEE’

Glazen drinkfles, milieuvriendelijk en hygiënisch
• dop van zuivere kurk uit Portugal (natuurlijk & afbreekbaar)
• hoes van 100% gerecycleerd materiaal
• geschikt voor koude, warme dranken en kokend water
• vaatwasser-bestendig
• reukloos
• vrij van metalen en schadelijke stoffen
• herbruikbaar
• 100% recyclebaar

Cradle to cradle
Glas is inert, d.w.z. het sijpelt niet in je drank.
Glas is “cradle to cradle”. Glas wordt gemaakt van zand. We krijgen het van Moeder Natuur en geven het terug aan Moeder Natuur, zonder vervuiling of belasting!

Veilig
Met de gekleurde hoes is de fles veilig op de fiets, naar school, in de auto, op je werk, in de fitness, naast je bed… de Eco Respekt fles wordt je trouwe metgezel.

Shri Yantra en de vortex
De ingegraveerde cosmogram (of mandala: de Shri Yantra) symboliseert geometrie, terwijl de vortex (of spiraal) bovenaan de fles de vitaliteit van water weergeeft.


Red de Zee actie

Kleine initiatieven kunnen een verschil maken. Vele kleine initiatieven kunnen een groot verschil maken. Samen kunnen we de oceanen en zeeën behoeden voor verdere vervuiling en meehelpen aan het behoud van ernstig bedreigde diersoorten. Vermijd zoveel mogelijk plastic afval. Sorteer en recycleer, steun goede initiatieven. Doe mee en red de zee!

100% Van de opbrengst van Amanprana’s Eco respekt fles gaat naar acties van Red de Zee.

Zij publiceren regelmatig artikelen op haar website onder de noemer Red de Zee, met aandacht voor onze oceanen. Zij geven de oceaanproblematiek aandacht op social media en in de nieuwsbrief om bewustwording te vergroten.

En al jaren hebben zij een mooie samenwerking met Sea First Foundation, beide organisaties streven hetzelfde doel na: schone en gezonde oceanen, met gezonde bewoners. Sea First Nederland, met name Dos Winkel, heeft in 2016 meer dan honderd lezingen en lessen gegeven en daarnaast een aantal bijzondere evenementen georganiseerd. Hij heeft vele duizenden kinderen en volwassenen bereikt om hen te vertellen over de schoonheid, zorgen en oplossingen rond de toestand van de oceanen en hen ook aangespoord actie te ondernemen om de oceanen te beschermen. De boodschap over de status van de oceaan, kwam bij velen hard aan, maar leidde ook tot zeer interessante discussies. Amanprana heeft meer dan 13 lezingen en 13 lessen aan klassen mogen ondersteunen.

En Amanprana was hoofdsponsor van de door de Sea First Foundation georganiseerde Wereld Oceaan Dag 2016 in Nederland. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om bij de internationale gemeenschap aandacht te vragen voor vervuiling van de oceanen door (vooral) plastic en voor overbevissing en bijvangst.


BIO BIDON
Deze Tulper Bio Bidon is gemaakt van suikerriet! En wordt op milieuvriendelijke vervaardigd in Nederland door Made Blue. Alle verwerkte materialen zijn voedselveilig en volledig recyclebaar.
Wij hebben een speciale Natuurwinkel versie voor u.

MOTIVATE, FEEL GREAT, HYDRATE
Gebruik deze fles, behalve voor het sporten, ook onderweg in plaats van PET flesjes gevuld met bronwater of frisdrank. Daarmee bespaar je veel plastic afval en het drinken van kraanwater is gezond, goedkoop en goed voor het milieu.


EEN LITER VOOR EEN LITER

Steun je met de aanschaf van deze bidon de water projecten van Made Blue. Zij willen iedereen op de wereld toegang geven tot schoon drinkwater. Dat doen ze door de water-voetafdruk of juist de waterbesparing van producten, diensten en bedrijven te spiegelen met liters in drinkwaterprojecten.

Dit houdt in dat elke bio bidon zorgt – op basis van de gemiddelde levensduur – voor evenveel schoon drinkwater. Een 750 ml bio bidon wordt gemiddeld 1.000 keer gebruikt. Dit is omgerekend een donatie van 750 liter schoon drinkwater per bio bidon. Een liter voor een liter dus.